Het nieuwe energiezuinige complex van 850m2 werd ontworpen door de kunstenaar zelf. Het bestaat uit een gebouw dat doet denken aan een mastaba met een imposante brug en een omvangrijke dierenweide. Hier vinden een koppel tapirs — een bedreigde diersoort die symbool staat voor diversiteit, fertiliteit en adaptatie — hun thuis, naast een studio en een onderzoekslaboratorium.
Future Garden gaat echter verder dan enkel een verblijf voor tapirs. Het wordt een unieke hub voor onderzoek, dialoog en ontdekking over de samensmelting van mens, natuur en technologie. Vanuit verschillende disciplines wordt er samengewerkt aan projecten die de overgang naar een meer symbiotische relatie tussen cultuur en natuur bevorderen. Vanmechelen noemt dit de 'Kosmopolitische Renaissance'.
BOUWPLAATS
GENK
OPDRACHTGEVER
Koen Vanmechelen
ONTWERP
KOEN VANMECHELEN
& BURO B
TUIN ONTWERP
BURO Landschap
BOUWJAAR
2024
Het gebouw, met haar schuine bamboe wanden en grote glazen panelen, werd ontworpen door Koen Vanmechelen en BURO B en is een hedendaagse interpretatie van de Mastaba; een Egyptische grafheuvel, conservator van leven, kennis en wetenschap en symbool van hergeboorte.
Het publiek dakterras van ongeveer 125 m2 biedt een prachtig uitzicht over het park en nodigt uit tot nieuwe perspectieven. Voor de realisatie en duurzaamheidsgarantie werkte de kunstenaar, naast de architecten, samen met aannemer Thys Bouwprojecten. Er werd gekozen voor gebruik van CLT hout (cross laminated timber) als bouwmethode, een innovatieve techniek die bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot en bouwafval, en een oplossing biedt voor de klimaatopwarming.
De gevelbekleding van het gebouw is gemaakt van bamboe, een zeer duurzaam, snelgroeiend materiaal dat bekend staat om zijn snelle groei en de absorptie van CO2-uitstoot. Het gebouw heeft een gedeeltelijk groendak, wat zorgt voor meer biodiversiteit. Qua technieken werd er gekozen voor een combinatie van een warmtepomp en fotovoltaische zonnepanelen.
Het dierenverblijf bevat een binnen- en buitenruimte, die samen met Buro Landschap werd vormgegeven. Het dierenverblijf is zoals andere dierenverblijven in het park opgebouwd als een ha-ha, hier is het verblijf lager uitgevoerd dan de omliggende zones waardoor bezoekers de weide kunnen inkijken terwijl de omheining zo minimaal en natuurlijk mogelijk gehouden wordt en het open gevoel van het park zoveel mogelijk behouden blijft.
Om op het dakterras van Future Garden te bereiken is een integraal toegankelijk, kronkelend pad aangelegd dat verder bouwt op de padenstructuur van het park. Een eerste brug brengt de bezoeker dwars over het dierenverblijf met zichten op de mastaba en het dierenverblijf. Een tweede brug maakt de oversteek naar het gebouw. De bruggen zijn van Robinia hout dat met zijn ruwe schors een uniek uitzicht geeft aan de brug.
Future Garden huisvest ook een onderzoekslaboratorium en werkruimte die invulling krijgt in samenwerking met UHasselt, vooraanstaande wetenschappers als Dr. Willem Ombelet (The Walking Egg), Dr. Philip Remans (MOUTH Foundation) en sociaal ondernemer Chido Govera (The Future of Hope).
Vanuit de triade natuur-cultuur-technologie zal er gewerkt worden rond de drie grote maatschappelijke uitdagingen en onderzoekslijnen die de kern vormen van het werk van Vanmechelen: fertiliteit, immuniteit en diversiteit.
Tekst door © Koen Vanmechelen