(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-P4GKQBT'); var _ss = _ss || []; _ss.push(['_setDomain', 'https://koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/net']); _ss.push(['_setAccount', 'KOI-4KEERORWRM']); _ss.push(['_trackPageView']); window._pa = window._pa || {}; // _pa.orderId = "myOrderId"; // OPTIONAL: attach unique conversion identifier to conversions // _pa.revenue = "19.99"; // OPTIONAL: attach dynamic purchase values to conversions // _pa.productId = "myProductId"; // OPTIONAL: Include product ID for use with dynamic ads (function() { var ss = document.createElement('script'); ss.type = 'text/javascript'; ss.async = true; ss.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 'koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/client/ss.js?ver=2.4.0'; var scr = document.getElementsByTagName('script')[0]; scr.parentNode.insertBefore(ss, scr); })();
function toggleMute() { var video=document.getElementById("video"); var mutebutton = document.getElementById("mute"); video.muted = !video.muted; if(mutebutton.classList.contains("fa-volume-slash")){ mutebutton.classList.replace("fa-volume-slash", "fa-volume"); } else{ mutebutton.classList.replace("fa-volume", "fa-volume-slash"); } }

CLT-S BOUWT MEE AAN VERNIEUWEND ZORGAANBOD

 

Vzw Astor ontwerpt, ontwikkelt en exploiteert vernieuwende woonprojecten in de welzijnssector voor ouderen en mensen met een beperking. De meeste projecten zijn gebouwd in cross laminated timber (CLT), een fossielvrij, CO2-negatief bouwmateriaal dat het mogelijk maakt om circulair en modulair te bouwen. Voor al die projecten schakelde de vzw CLT-S in. Zo bouwden we onder andere 52 assistentiewoningen in Haacht, en een woonzorgcentrum en assistentiewoningen in Geel. Architect Michiel Verhaegen: “Als het aan mij ligt, bouw ik alleen nog met CLT.”

 

CLT-bouw: duurzaam, snel en mooi

 

Michiel Verhaegen: “De grootste troef van CLT is dat het duurzaam is, in materiaal en in levensduur. Je bouwt er ook heel snel mee, tot 60% sneller dan met de klassieke bouwmethode. Dat komt omdat CLT in modules wordt geprefabriceerd en de bouw dus niet afhankelijk is van het weer. [2] Daarnaast is CLT-bouw een droog systeem. Bouw je een woning in beton of baksteen, dan houdt die veel vocht vast. Het duurt toch een tweetal jaar voor alles is uitgedroogd. Hout is al droog en dat zorgt voor een aangenamer, warmer gevoel als je ergens binnenkomt. Nog een sterkte van CLT is voor mij de esthetiek. Op veel plaatsen hoef je niet te pleisteren of te schilderen. En misschien het belangrijkste voordeel voor veel mensen: bouwen met CLT is niet duurder dan traditionele bouwmethodes.”

 

CLT: modulair en circulair bouwen

 

Met Astor biedt Michiel een vernieuwend alternatief voor zorgwoningen voor ouderen en mensen met een beperking. De vzw ontwerpt, bouwt én beheert woonprojecten met gezellig ingerichte en ruime individuele appartementen die ingebed zijn in het centrum van het dorp of de gemeente. Michiel Verhaegen: “Al onze woonprojecten – in Balen, Geel, Haacht en Wijnegem – lieten we bouwen met CLT, met een minimale hoeveelheid beton. De woningen zijn opgebouwd uit modules. Het is dus perfect mogelijk om units weg te halen of bij te zetten.[3] Ik zou heel graag nog een stap verder zetten en circulair gaan bouwen. Wat betekent dat in het geval van CLT? Dat het hout afgebroken en hergebruikt kan worden voor andere bouwprojecten. Stel dat zo’n woonproject niet langer nodig is, over 50, 60 of 70 jaar. Dat bouwmateriaal blijft perfect bruikbaar. Tenminste als het de eerste keer goed is gemonteerd. En dat is een van de redenen waarom we, als dat kan, altijd met CLT-S werken.”

 

Marktleider in CLT-bouw

 

CLT-S is een initiatief van Thys Bouwprojecten en is marktleider in de Benelux in duurzaam en ecologisch bouwen met CLT. Voor de productie van de panelen werken we samen met het Finse Stora Enso. Het massieve hout heeft een hoge isolatiewaarde. We verlijmen de panelen luchtdicht en zonder koudebruggen. En het materiaal is geschikt voor alle soorten bouwprojecten. Michiel Verhaegen: “Ik werk heel graag met CLT-S samen omdat er een grote vertrouwensband is. We innoveren ieder op onze eigen manier in de bouw, in de architectuur en in het welzijnsaanbod. We voelen elkaar perfect aan en zo krijg je een ijzersterk bouwteam.”

 

Alles in CLT

 

Welke leerpunten neemt Michiel mee naar zijn volgende projecten? “Een eerste leerpunt is dat ik nog sneller de CLT-fabrikant bij het ontwerp moet betrekken. Die weet precies wat kan en niet kan. Mijn tweede leerpunt sluit daarbij aan: als het aan mij ligt, bouwen we voortaan alles in CLT. Bij de vorige projecten hebben we ook nog andere technieken gebruikt. Bijvoorbeeld de kolommen en liftschachten zijn van beton. Het gebouw in Geel dat het dichtste bij het treinspoor ligt, is ook niet in CLT, omdat we bang waren voor de akoestiek. Maar intussen zijn we 7 à 8 jaar verder en is het materiaal geëvolueerd. Als de fabrikant dan van bij de start mee in het ontwerp zit, trekken we CLT – en dus duurzaamheid – nog radicaler door.”