(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-P4GKQBT'); var _ss = _ss || []; _ss.push(['_setDomain', 'https://koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/net']); _ss.push(['_setAccount', 'KOI-4KEERORWRM']); _ss.push(['_trackPageView']); window._pa = window._pa || {}; // _pa.orderId = "myOrderId"; // OPTIONAL: attach unique conversion identifier to conversions // _pa.revenue = "19.99"; // OPTIONAL: attach dynamic purchase values to conversions // _pa.productId = "myProductId"; // OPTIONAL: Include product ID for use with dynamic ads (function() { var ss = document.createElement('script'); ss.type = 'text/javascript'; ss.async = true; ss.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 'koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/client/ss.js?ver=2.4.0'; var scr = document.getElementsByTagName('script')[0]; scr.parentNode.insertBefore(ss, scr); })();
function toggleMute() { var video=document.getElementById("video"); var mutebutton = document.getElementById("mute"); video.muted = !video.muted; if(mutebutton.classList.contains("fa-volume-slash")){ mutebutton.classList.replace("fa-volume-slash", "fa-volume"); } else{ mutebutton.classList.replace("fa-volume", "fa-volume-slash"); } }

Hoe groen / gezond is je gebouw écht?

 

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 (CO2 neutraliteit) te halen is het belangrijk dat we in alle sectoren bewust kiezen voor klimaatvriendelijke alternatieven. Ook in de bouwsector. Om de ecologische voetafdruk van gebouwen zo klein mogelijk te houden, is duurzaam en circulair bouwen belangrijk. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat bouwheren, aannemers en architecten ook meer en meer werken met duurzaamheidslabels zoals BREEAM, WELL, …  

 

Maar wat houden BREEAM en WELL nu eigenlijk in?

 

BREEAM

 

BREEAM is een methode om gebouwen te beoordelen op het vlak van duurzaamheid. Een onafhankelijke derde partij voert de beoordeling uit, waardoor deze zeer betrouwbaar en zonder belangenconflicten is.

Het BREEAM certificaat wordt uitgereikt door het BRE [Building Research Establishment] en werd opgericht in 1990. Internationaal zijn er al meer dan een half miljoen projecten gecertificeerd en momenteel zijn er meer dan 2 miljoen BREEAM-projecten lopende. Hiermee is dit wereldwijd het meest gebruikte duurzaamheidscertificaat.

Om een bepaalde score te verdienen, worden de gebouwen beoordeeld aan de hand van 9 verschillende thema’s. Deze zijn: energie, gezondheid en welzijn, materialen, management, landgebruik en ecologie, water, afval, transport en tot slot vervuiling. Aan de behaalde score wordt een klasse gekoppeld gaande van ‘Pass’ tot ‘Outstanding’. O3 SHIFT Invest investeert in residentiële gebouwen met minimum een BREEAM ‘Excellent’ certificaat, waardoor de portefeuille behoort tot de 10% meest duurzame gebouwen. 

 

 

WELL

 

WELL is een certificaat dat de focus legt op het welzijn en de gezondheid. Dit certificaat geeft de garantie dat tijdens het ontwerpproces hard is ingezet op de noden van mensen om zich goed te voelen in dit gebouw. WELL bestaat sinds 2014 en is gebaseerd op vele jaren wetenschappelijk onderzoek.

De rating binnen dit schema gaat van ‘bronze’ tot ‘platinum’, waarbij we met O3 SHIFT Invest steeds naar minimum een ‘Gold’ rating streven. Hiermee willen we bewijzen dat we effectief de inwoners op de eerste plaats zetten.

 

  

Bronnen:

BREEAM - Sustainability Assessment Method

WELL Certified | International WELL Building Institute | IWBI

Press | IWBI (wellcertified.com)