(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-P4GKQBT'); var _ss = _ss || []; _ss.push(['_setDomain', 'https://koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/net']); _ss.push(['_setAccount', 'KOI-4KEERORWRM']); _ss.push(['_trackPageView']); window._pa = window._pa || {}; // _pa.orderId = "myOrderId"; // OPTIONAL: attach unique conversion identifier to conversions // _pa.revenue = "19.99"; // OPTIONAL: attach dynamic purchase values to conversions // _pa.productId = "myProductId"; // OPTIONAL: Include product ID for use with dynamic ads (function() { var ss = document.createElement('script'); ss.type = 'text/javascript'; ss.async = true; ss.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://' : 'http://') + 'koi-3QNTR92XO0.marketingautomation.services/client/ss.js?ver=2.4.0'; var scr = document.getElementsByTagName('script')[0]; scr.parentNode.insertBefore(ss, scr); })();
function toggleMute() { var video=document.getElementById("video"); var mutebutton = document.getElementById("mute"); video.muted = !video.muted; if(mutebutton.classList.contains("fa-volume-slash")){ mutebutton.classList.replace("fa-volume-slash", "fa-volume"); } else{ mutebutton.classList.replace("fa-volume", "fa-volume-slash"); } }

In je Facebookfeed, in je krant, op TikTok… als er hete temperaturen voorspeld worden, duiken ze overal op: de lijstjes met tips om verkoeling te brengen. IJsjes eten, je douchen met lauw water, je beddengoed in de diepvriezer leggen… Ook zal het allemaal wel deugd doen, het zijn uiteraard kortetermijnoplossingen. En andere oplossingen verbruiken dan weer heel wat stroom. Gelukkig bestaat er ook een duurzaam systeem waarbij je geniet van koele temperaturen in huis, zonder dat je je blauw betaalt aan energiekosten. We laten je graag kennismaken met passieve koeling. 

 

Airconditioning vreet energie

 

Eerst hebben we het even over systemen die momenteel gangbaar zijn om je huis te verkoelen. Van eenvoudige ventilatoren tot complexe airconditioningsystemen, er bestaat al heel wat op de markt. Maar het grote nadeel is dat deze systemen heel wat stroom verbruiken. Een airco werkt namelijk zoals een koelkast: het onttrekt warme lucht uit de ruimte en blaast koude lucht de ruimte weer in. Alleen heeft de koelkast een veel kleinere ruimte te koelen, terwijl een airco een volledige ruimte of zelfs een hele woning moet zien te koelen. Je begrijpt dat dit heel wat energie vreet en dat je de gevolgen daarvan ziet op je stroomfactuur. Want hoe meer mensen airconditioning en dus energie gebruiken, hoe duurder de elektriciteit wordt. 

 

Actieve koeling met een warmtepomp

 

Het klinkt wellicht contradictorisch, maar een warmtepomp kan je in vele gevallen ook gebruikt worden om te koelen. Het gaat hier, net zoals bij de airconditioning, om actieve koeling: het werkingsproces van de warmtepomp wordt omgekeerd. In plaats van warme af te geven aan de woning, haalt de compressor warmte uit de woning door bijvoorbeeld water van 17° door het vloerverwarmingsysteem te sturen. Dit water zal warmte opnemen en die afgeven aan de buitenlucht, in een lucht-watersysteem. Deze manier van koelen is een stuk energiezuiniger dan een airco, maar de compressor moet nog steeds energie leveren. Dat kan resulteren in een verrassend hoge energiefactuur. 

 

Wat is passieve koeling?

 

Veel energievriendelijker is passieve koeling. We noemen dit ook weleens natuurlijke koeling, omdat het systeem de koelte gebruikt die in de bodem is opgeslagen. Bij passieve koeling wordt de compressor van de warmtepomp uitgeschakeld, enkel de circulatiepomp is actief door het koele bodemwater (17°) door de leidingen van je woning te verplaatsen. Passieve koeling is daarom heel energiezuinig, want er is enkel elektriciteit nodig om de circulatiepomp te laten werken. Met dit systeem kunnen we garanderen dat de temperatuur in je woning rond de 21° blijft en maximaal tot 25° stijgt op de heetste dagen. Bijkomend voordeel: door de eenvoudige werking (er wordt dus alleen maar koel water door je systeem gestuurd) is het bijna onderhoudsloos. 

 

Passieve koeling dankzij SEDS

 

Heb je plannen om te verhuizen naar een woning of appartement met een collectieve verwarmingsinstallatie? En wil je genieten van de voordelen van passieve koeling? SEDS (Sustainable Energy Distribution System) is een brononafhankelijk systeem dat collectieve wooneenheden op een duurzame en energie-efficiënte manier voorziet van warm water, verwarming en van passieve koeling, als je het koppelt met een systeem dat hierin kan voorzien, zoals bijvoorbeeld een geothermisch systeem. SEDS integreren in je nieuwbouwproject vergt een zekere investering. Dankzij de levensduur, de lage jaarlijkse kosten, het reparatiegemak en energie-efficiëntie, is collectieve verwarming een erg voordelige oplossing.

 

De SEDS-unit zal lokaal (in elk appartement van het complex) warm water aanmaken voor het sanitair, waardoor de verdeeltemperatuur enorm beperkt kan worden. In conventionele stookruimtes wordt water het hele jaar door verwarmd tot 60° à 70°. Bij SEDS is 40° al voldoende om de koudste winterprikken op te vangen. En tijdens de zomer zorgt het water van 17° voor een heerlijk koele temperatuur in je woning. Genieten maar! 

 

Hete zomers zullen veel vaker voorvallen, voorspellen wetenschappers. Investeren in SEDS zal je je daarom niet beklagen.  Energieneutraal wonen mogelijk én toegankelijk maken?

 

Partner with SEDS

 

 

SOURCE: www.seds.be